Kus žvance

Před časem Liberecké Zprávy informovaly, že kontroverzní fotbalový boss, dlouholetý jablonecký ODS politik a komunální realitní magnát Miroslav Pelta dokončuje rekonstrukci slavné Jizery na náměstí u radnice. Dočkali jsme se kvůli onomu článku nařčení, že nás pan Pelta potají platí. Což je srandovní, ale vedlejší. Horší je, že se teď ukázalo, že někdejší mléčný bar, který bude zřejmě propojený i s kavárnou, ponese jméno Kus žvance. Což je samozřejmě, nahlíženo například perspektivou kurdské tragédie, totálně bezvýznamné. Leč zkoumáno mikrolokální estetickou optikou jde o pohromu.


Jářku, chápu, že všechna hip a cool jména pro kavárny a bistra jsou už v Česku vyčerpána. Ale stejně. Žvanec? Nebylo by lepší bistru prostě nechat jméno Jizera? Podrobíme-li žvanec letmému etymologickému zkoumání, zjistíme, že se jedná o „sežvaněný / pomačkaný kus čehosi“, případně „něco sežvýkaného“. Dosti ekl.

Katolický týdeník, omlouvám se všem nábožensky neorganizovaným včetně sebe, na téma žvance píše toto: „Přitom sednout si ke společnému jídlu a pití a vychutnat si, že jsme spolu, že vytváříme rodinu, společenství, komunitu, to by mělo být jedním ze základních prvků prožívání našeho života. Nejen chlebem živ je člověk. Jídlo, to není jen žvanec, je to také kultura, estetika, krása. To všechno dohromady spoluvytváří naše lidství.“

V „moravštivně“ je žvanec „kus, který přežvýkala kráva“, slangově mu pak přináležejí slova jako „šlichta“ a „žrádlo“. V angličtině je to dokonce mírně vulgární výraz.

Vizualizace: 3 x kus-zvance.cz

Kus žvance, který mimochodem na vizualizacích vypadá velmi útulně, otevírá v první půlce listopadu.

Také už se vám sbíhají sliny?

♥ Chci podpořit Liberecké Zprávy!
Bezpečné platby pro nás zajišťuje Gopay.cz

Celkem
Sdílení
KOMENTÁŘE