Hejlík sklízí ovace za gastroknihu po celé republice. Na svůj oblíbený Liberec přesto nezapomíná. Jak mu chutnalo tentokrát?

Celou zemi teď objíždí se svou novou knihou 365 známý popularizátor dobré gastronomie Lukáš Hejlík. Což mu ovšem nezabránilo, aby si neodskočil do svého oblíbeného Libereckého kraje, kde v posledních měsících vysekl poklonu už několika restauracím. Tentokrát hodoval přímo v krajské metropoli.


 

Restaurace Masa Buka s podtitulem Nikosova řecká taverna, kam se tentokrát Hejlík vypravil, leží kousek pod křižovatkou na Šaldově náměstí, v Sokolské ulici. Majitelem a šéfkuchařem je rodilý Řek Nikos Pappas. A proč ten zvláštní název? Jak stojí na webu podniku: „Když se v Řecku Řek dobře nají, tak lidově řekne: „ … to byla ale masa buka.“ Což znamená, že jste dobře a plně najedeni. Toto slovní spojení pochází ze slovíček Masao – žvýkám a Bukosa – přecpal jsem se.“

Masa Buka staví na ingrediencích ze Středomoří. Olivový olej je obsažen téměř v každém jídle. Hojně jsou zastoupeny samotné olivy (nejznámější jsou černé olivy z města Kalamata), rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole. Koření s celou řadou bylinek, asi nejtypičtějšími jsou oregano, tymián, rozmarýn, bobkový list, skořice, nové koření a máta.

Ale pojďme už k Hejlíkovu hodnocení. Píše: „Měli jste pravdu, je to dobrá restaurace.“

Tady je třeba zmínit, že Lukáš Hejlík v nedávném rozhovoru pro DVTV zmínil, že často nevyráží naslepo, nýbrž se drží tipů svých čtenářů. Masa Buka byla zjevně ten případ.

„I tady, v Liberci, má řecká restaurace jídel, že by si tady vybralo 100 lidí každý jeden originální chod,“ pokračuje Hejlík. „Nemůže v tomhle někdo z těch, kteří provozují řecké restaurace, jít trochu víc s dobou? Interiér je fajn, není už tak řecky řecký jako všude jinde po Česku, atmosféra skvělá, servis opravdu velmi příjemný. A to byly na tabuli ještě speciály včetně rib-eye steaku.“

Lukáš Hejlík a jeho doprovod si poručili rolky z grilovaného lilku, s fetou, to vše v rajčatové omáčce - řecky Melitzana Tylichty.

„Bylo to moc dobré, velmi syté, vůbec nám nezbylo místo na hlavní chod a ten byl víc než hlavní - řecký Mix grill, který kromě hovězí placky bifteki (koření tam bylo dost, nejvýraznější dobromysl) nabízel kuřecí i vepřové souvlaki. A právě kuřecí maso na špejli bylo pro nás, trochu překvapivě, favoritem. Překvapivě nesuché, přitom opečené. Moc fajn. K tomu pitu a řecké víno, které je cítit po pryskyřici. K účtu přišlo ještě na pozdrav ouzo jako sbohem za moc příjemným obědem - nebo spíše nashlednou, protože se rozhodně ještě shledat chceme. A co vy?“

Ostatně, MF DNES nedávno Hejlík o Liberci řekl: „Je to tu megadynamické! Přišly kavárny, rozšířila se bistro scéna. Trend udala především Mikyna. Na druhou stranu v Liberci nevím o žádné extra senzační restauraci. Ale je tady super irská, řecká, Omam zase dělá blízkovýchodní... To mi připadá velmi kosmopolitní, což je pro krajské město bezvadné. Lidi poznávají nejen jídlo, ale i kultury. To se mi na Liberci líbí.“

Zážitky Lukáše Hejlíka z Královky čtěte zde
Hejlíkovy dojmy ze stánku Malíník si přečtěte tady
Jak Hejlíkovi chutnalo na Prezidentské?
Kafe na Pražský v Jablonci Hejlíkovi učarovalo

Foto: 8 x Lukáš Hejlík

♥ Chci podpořit Liberecké Zprávy!
Bezpečné platby pro nás zajišťuje Gopay.cz

Celkem
Sdílení
KOMENTÁŘE