Politická tisková zpráva: Podporu budeme hledat napříč celým politickým spektrem

Zastupitelský klub hnutí ANO podpořil návrh na odvolání uvolněného člena rady města pro územní a strategické plánování a participaci Petra Klápště (Společně pro Jablonec)  a zároveň navrhnul a hlasoval pro odvolání náměstka pro ekonomiku a majetek města Štěpána Matka (Společně pro Jablonec). K odvolání zástupců koaličního partnera došlo po mnoha pokusech hnutí ANO najít konstruktivní řešení problému spojeného se zajištěním provozu městského kamerového systému v Jablonci nad Nisou. Hnutí ANO je připravené dál pracovat ve prospěch obyvatel Jablonce a udělá maximum pro to, aby Rada města byla co nejdříve kompletní. Podporu bude hledat napříč celým politickým spektrem.

Jablonecká radnice v krizi. Foto: Jan Stránský

„Průběh jednání zastupitelstva města mě vůbec netěší. Pokud ale nepanuje mezi koaličními partnery důvěra, není tu ochota hledat řešení a vše přerůstá v osobní antipatie, tak taková spolupráce nemá smysl. Prodlužování tohoto stavu by vedlo k paralýze úřadu a nakonec by to odnesli obyvatelé Jablonce,“ říká primátor Milan Kroupa.

Hnutí ANO navíc nebylo spokojené se stylem práce odvolaných radních. Naopak si cení práce a odbornosti statutárního náměstka pro rozvoj města Jakuba Chuchlíka (nezařazený za Piráty), o jehož setrvání v Radě města stojí i nadále. „Do budoucna už ale nechci být členem žádné úzké koalice. Chtěl bych, aby se na vedení města podílelo celé zastupitelstvo, na kterém je také volba členů rady, náměstků a primátora,“ dodává Kroupa.

Jablonecké hnutí ANO se snažilo koaličním partnerům situaci ohledně městského kamerového systému v Jablonci a společnosti Grepa Networks s.r.o. několikrát vysvětlit a hledalo kompromis, na kterém by se všichni shodli. „Do poslední chvíle jsme dělali všechno pro to, abychom tuto krizi překonali. Ze strany některých zástupců koaličních partnerů jsme měli i jasné signály, že chtějí v koalici pokračovat. O to větším překvapením pro nás byla například úterní tisková konference Pirátů a Společně pro Jablonec a následná dehonestace primátora města v médiích, čímž prakticky porušili článek 3 písmeno c a článek 5 písmeno c koaliční smlouvy,“ vysvětluje předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Jan Zeman.

Důležitým závěrem z jednání zastupitelstva je pro hnutí ANO zajištění nezávislého auditu městského kamerového systému, který bude sloužit jako podklad pro dodavatele, který vzejde z výběrového řízení. Zajištěním auditu byl zastupitelstvem pověřen statutární náměstek Jakub Chuchlík (Piráti). Na jeho základě bude možné objektivně popsat historii vzniku a současný stav městského kamerového systému.

„Nemáme zájem nic skrývat či zametat pod koberec, vyrovnání mezi statutárním městem Jablonec nad Nisou a provozovatelem městského kamerového systému proběhne na základě auditů, znaleckých posudků a platných zákonů,“ zdůrazňuje Milan Kroupa a dodává: „V mezičase budeme jednat se všemi zastupitelskými kluby o jejich představě vedení města. Nová jednání se rozeběhnou rychle a bez podmínek. Nikdo tedy nemá nic jisté. Hnutí ANO je v každém případě připravené ve své práci pro město pokračovat.“

zastupitelé hnutí ANO Jablonec nad Nisou