V Libereckém kraji při kontrole masa zjistili 4 pochybení

Veterináři v Libereckém kraji při noční kontrole aut s potravinami, kterou začali provádět kvůli kauze s polským hovězím masem, odhalili čtyři pochybení. U přepravovaného zboží bylo jedno, ale nebylo příliš závažné. Dnes to řekl krajský ředitel Státní veterinární správy Roman Šebesta. Veterina bude spolu s celníky a policisty v kontrolách pokračovat do čtvrtka a v kraji má podle Šebesty vybráno ke kontrole pět míst, která bude pravidelně střídat.


„Jsou to vstupy do republiky z polské strany a hlavní tahy, kterými mohou zásilky proudit," řekl Šebesta.

Kontroly začali veterináři dělat dnes kvůli kauze týkající se dovozu hovězího masa z polských jatek, kde se měly zabíjet nemocné krávy. Do ČR se z problematických jatek dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, z toho 137 kilogramů se prodalo spotřebitelům nebo restauracím.

V noci na dnešek zjistili veterináři v Libereckém kraji pochybení ve čtyřech případech. Jedno bylo administrativní a ve dvou případech to byly nenahlášené zásilky. „To se předalo k došetření na místě určení," uvedl krajský ředitel. Jedno pochybení pak bylo přímo u přepravovaného zboží. „Nebylo to ale tak závažné, že bychom museli dělat nějaké opatření ve vztahu k tomu zboží," uvedl Šebesta, podle kterého pracovníci veteriny zkontrolovali potraviny v místě, kde se vykládaly z auta.

Kontroly dnes v Libereckém byly například u Rynoltic na Liberecku, kde veterináři prověřovali i auta s masem z českých jatek. „Je to potřeba. Nemyslím si o těch kontrolách nic špatného," řekl  jeden z řidičů Robin Prošek. Kontrola ani její průběh ho nepřekvapily. „Párkrát už mě stavěli. Vždy jsem to měl v pořádku, akorát jednou mi chyběly kódy k masu. Jak jsem spěchal, tak jsem na ně zapomněl," dodal.

Kontrola jednoho auta zabrala veterinářům deset až 15 minut. Podle vedoucí oddělení veterinární hygieny v Liberci Jitky Dvořákové se při kontrolách zaměřují na stav vozidla, doklady, registrace i podmínky přepravy. „Zda je dodržovaná hygiena, jestli je živočišný produkt označený, jestli se dá vysledovat původ," uvedla Dvořáková. U masa se kontroluje i teplota, zda je v době použitelnosti či zda je chráněné před kontaminací. V případe pochyb mohou podle Dvořákové odebrat i vzorky na rozbor.


Celkem
Sdílení