Víno je dřina.Týdně piju ale maximálně dvě lahve, říká enoložka Eliška Becková

Vystudovala obor potravinářství a biotechnologie na chemické fakultě VUT v Brně. Pak se ale dostala k vínu a už sedm let se mu věnuje „nadoraz“. A prý by neměnila. „Víno je dřina, ale stojí to za to,“ říká enoložka Eliška Becková (32), která se zítra odpoledne spolu s dalšími kolegy představí fanouškům kvalitních hroznů na akci Vínovaní, která se koná v Oblastní galerii Lázně v Liberci. Prezentovat se na ní bude zhruba 15 výběrových vinařů z celé ČR.


Foto: Archiv vinařství Volařík

Kdy jste si řekla, že víno je obor, kterému se chcete věnovat profesionálně ?

Pracovat v oboru bylo mým snem už na střední škole. Doma jsme měli pár hlaviček vinné révy a s dědou jsme trochu toho lahodného moku vyráběli. Když jsem končila vysokou školu, měla jsem skvělou příležitost jít na tříměsíční praxi do vinařství Volařík. Tam mne práce s vínem úplně pohltila a stala se mou vášní. Měla jsem opravdu štěstí, že jsem mohla stát po boku vinařského boha Filipa Mlýnka (tehdejšího enologa vinařství Volařík pozn. red.). Byl mi skvělým učitelem a budu mu navždy vděčná, že mi jako ženě, dal šanci.

Co musí umět nebo čemu by se měl hlavně věnovat laik, který by se chtěl stát profesionálním enologem/enoložkou?

Člověk musí být malinko blázen, aby se stal dobrým enologem. Vyžaduje to obrovské odhodlání. Je to velmi těžká a časově náročná práce. Samozřejmě mít odborné znalosti. To je základ. Na to pak nabalujete zkušennosti z provozu. Čím více, tím lépe. Vinař se neustále školí, nejen samotnými ročníky, neboť klima je každý rok jiné, ale také degustacemi vín. Moje mamka říká, že pokud chce být člověk znalec a odborník, musí si to hold odchlastat:-) Pro vinaře je velkým přínosem neustále zkoumat vývoj vín nejen v ČR, ale i zahraniční.

Kolik vína vypijete za týden?

Asi se budete divit, ale maximálně dvě lahve. Když nepočítám období výstav vín v okolí a veletrhy. Záleží na období. Ale když se zadaří a jsem v dobré společnosti, dáme za večer každý 1 - 2 lahvinky. Jinak práce ve vinařství je dost zodpovědná, takže člověk musí být fit a čerstvý.

Akce Vínování začíná v pátek 31. května od 15.00 hodin v Oblastní galerii Lázně v Liberci. Podobnosti o akci najdete ZDE. Portál Liberecké Zprávy je mediálním partnerem této akce.

Víno se stalo v posledních letech fenoménem. Na rozdíl od Moravanů ho Češi „znovu objevili“ a jako nápoj oblíbili. Přesto, jakou cestou by se měli vydat do budoucna naši vinaři, aby obstáli před silnou konkurencí ze zahraničí?

Je pravda, že konkurence je veliká. Ale musím říci, že kvalita českých a moravských vín je již na tak vysoké urovni, že se zahraničí bez problémů vyrovnáme. Vždyť si také Češi a Moraváci vozí ze zahraničních výstav čím dál více medailí! Hlavní je, aby jsme vždy dělali vína poctivě a hlavně s láskou. Což je myslím i vidět, takže obliba českých a moravských vín stále stoupá a věřím, že bude i nadále.

A proč by měli by Češi a Moravané dávat přednost našim vinařům před zahraniční produkcí ?

To máte jako s lokálními potravinami. Jsou pro nás přirozenější a podporovat jejich rozvoj je určitě na místě. Tím samozřejmě nechci nikomu diktovat, co má pít za víno. Sto lidí, sto chutí. Každá země má své lokální podmínky, ať je to podloží (neboli skladba půdy pozn. red.), klima, odrůda nebo technologie výroby. Proto jsou vína z každé země unikátní a všechna mají své kouzlo a opodstatnění. Každý milovník vína si najde to své a tak to má být.

Jak často se účastníte akcí jako je Vínovaní.cz, která se poprvé koná i v Liberci? Neměli by místní raději vyrazit za vínem k vám, do Mikulova?

Nejen naše vinařství se rádo účastní takových akcí. Je bezva seznámit různé kouty republiky s našimi víny. Často se stává, že zákazníci navštíví vinařskou akci ve svém blízkém regionu a natolik si víno i nás oblíbí, že se potkáváme pak na Moravě. V Libereckém kraji cítíme již mnoho sympatií v odvětví kvalitního vína a není nic lepšího, než spojit dovolenou na Moravě se setkáním u nás ve vinařství. Navíc, osobně považuji Liberecký kraj za stejně krásný.  A vždy se sem ráda vypravím „vyvětrat“.

V čem jsou podobná „setkání s vínem“ mimo tradiční vinařské oblasti důležitá?

Na těchto akcích se lidé dozví spoustu zajímavých informací o vínech a lidech, kteří je vytváří. Pro začátečníky i milovníky vína je to skvělá příležitost si nás proklepnout v blízkosti svých domovů a zároveň si myslím, že je to i milé zpestření, jak strávit volný čas, aniž by jste se trmáceli přes celou republiku. Jak se říká: Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi! Na druhou stranu, prohlédnout si osobně vinice a výrobní sklep, je k nezaplacení. A večer...si dáme po kalíšku, po kalíšku:-)

Co je enologie

Enologie je vědní obor pojednávající o víně a vinařství. Termín pochází z řeckých slov oinos = víno a logos = věda. Odborník na víno se nazývá enolog.V České republice se enologie vyučuje např. na Mendelově univerzitě v Brně.

Zdroj: Wikipedia

♥ Chci podpořit Liberecké Zprávy!
Bezpečné platby pro nás zajišťuje Gopay.cz

Celkem
Sdílení